Dr Sci ANĐELA MARTINOVIĆ
Anđela je istraživač i naučni konsultant sa doktoratom prehrambeno-tehnoloških nauka sa Univerziteta u Milanu (Italija), specijalizovana za probiotike i zdravlje digestivnog sistema. Anđela je magistrirala iz oblasti Mediteranske organske poljoprivrede na istraživačkom institutu CIHEAM - Bari, dok je osnovne studije završila na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica. Njeno akademsko putovanje obuhvata i istraživačke prakse na nekoliko renomiranih internacionalnih univerziteta.
Kombinujući svoje istraživačko iskustvo sa radom u start-up ekosistemu, Anđela donosi jedinstvenu perspektivu u razvoju tehnoloških inovacija, posebno u oblasti prehrambenih tehnologija. Autor je mnogobrojnih naučnih radova i blogova, kroz koje dijeli svoje znanje i strast prema nauci. Sa snažnom željom da doprinese unapređenju STEM oblasti u Crnoj Gori, Anđela se posvetila prenošenju svog internacionalnog iskustva kako bi inspirisala buduće generacije naučnika.
Pored naučnih dostignuća, strastveno promoviše zdrav način života, dugovječnost, sport, i strategije koje optimizuju ljudsko zdravlje.
NAUČNI RADOVI
• Martinović, A., Martinović, I.., Mora, D., & Arioli, S. (2024). Uncovering the Probiotic Supplement Landscape: Market Offerings, Sales Patterns, and Future Forecasts Using Machine Learning Approach—A Case Study of Montenegro. Probiotics and Antimicrobial Proteins, 1-24.
• Martinović, A., Mantovani, M., Trpchevska, N., Novak, E., Milev, N. B., Bode, L., ... & Roider, E. (2024). Climbing the Longevity Pyramid: overview of evidence-driven healthcare prevention strategies for human longevity. Frontiers in Aging, 5, 1495029
• Martinović, A., Chittaro, M., Mora, D., & Arioli, S., (2023). The Ability of Streptococcus thermophilus BT01 to Modulate Urease Activity in Healthy Subjects’ Fecal Samples Depends on the Biomass Production Process. Molecular Nutrition & Food Research, 2200529.
• Arioli, S., Della Scala, G., Martinović, A., Scaglioni, L., Mazzini, S., Volonté, F., ... & Mora, D. (2022). In Streptococcus thermophilus, Ammonia from Urea Hydrolysis Paradoxically Boosts Acidification and Reveals a New Regulatory Mechanism of Glycolysis. Microbiology Spectrum, e02760-21.
• Martinović, A., Cocuzzi, R., Arioli, S., & Mora, D. (2020). Streptococcus thermophilus: to survive, or not to survive the gastrointestinal tract, that is the question!. Nutrients, 12(8), 2175.
• Martinović, A., & Cavoski, I. (2020). The exploitation of cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars and genotypes from Montenegro as a source of natural bioactive compounds. Food chemistry, 318, 126549.
• Di Cagno, R., Filannino, P., Cantatore, V., Polo, A., Celano, G., Martinovic, A., ... & Gobbetti, M. (2020). Design of potential probiotic yeast starters tailored for making a cornelian cherry (Cornus mas L.) functional beverage. International Journal of food microbiology, 323, 108591.
